Filmen met drones

Welkom in de wondere wereld van drones

17 december 2021

Hay, Michiel hier, daar ben ik weer! Ik hoop jullie wederom te kunnen boeien, maar ook amuseren met informatie in deze nieuwe blog. Dit keer neem ik jullie mee in de wereld van drones.

Vroeger

De wereld van technologie staat nooit stil. De camerawereld is er daar ook één van. Ze zeggen altijd: de beste camera is de camera die je bij je hebt. En voor veel mensen is dat de mobiele telefoon. De beelden die met een mobiele telefoon gemaakt worden zijn tegenwoordig al van hoge kwaliteit. Zo zitten er vaak al twee (en op sommige toestellen zelfs meerdere) lenzen op.

De grote camera’s van vroeger worden steeds kleiner en zijn visueel tot meer in staat. Het voordeel hiervan is dat het gewicht ook aanzienlijk minder is. Zo kunnen camera’s tegenwoordig de lucht in voor een lage prijs.

Filmen vanuit een helikopter
Beeld: Stephen Press

‘Vroeger’ maakte je drone beelden op deze manier: je had een piloot, helikopter, camerman en (niet te vergeten) een camera nodig. Als je vroeger als bedrijf, filmproducent of documentairemaker luchtshots (aerials) in de productie wilde verwerken, ging de teller al lopen: de prijzen voor helikoptervluchten gaan niet per dag, ze gaan ook niet per uur, maar per 15 minuten. Je bent per 15 minuten al gauw 180 euro kwijt in Nederland. Als je lange draaidag had ingepland, reken dan maar uit…  

Tegenwoordig heb je een drone en een dronepiloot. That’s it. Deze drone maakt het dan ook mogelijk om 4K en in slow motion te filmen.

Oké, wat kost zo’n drone dan? Voor € 1.300,- vlieg jij 40 minuten rond met je drone en maak je prachtige beelden, dus waar wacht je nog op? 

Heb je interesse in de wet- en regelgeving voor het vliegen met een drone voor het maken van filmopnamen in Nederland? Lees dan verder! Of neem contact met ons op, dan praten we je graag bij en vertellen we je wat de mogelijkheden zijn.

Waar wacht je nog op? Uh… regels.

Nou, dit klinkt natuurlijk fantastisch, maar het is helaas niet allemaal rozengeur en maneschijn. Om commercieel te vliegen met een drone heb je wel het nodige aan certificaten nodig.

De open categorie is verdeeld in 3 subcategorieën: A1, A2 en A3. In de subcategorie A1 vallen drones van 0 tot 500 gram. Je moet met je drone 50 meter afstand houden van mensen en wegen. De subcategorie A2 bevat drones tussen de 500 gram en 2 kg. Ook in deze categorie houd je 50 meter afstand. Is jouw drone tussen de 2 en 25 kg, dan valt hij in subcategorie A3. Hiermee moet je 150 meter afstand houden.

Op dit moment zijn er geen drones met Cx label. Bovengenoemde regels gelden dus voor alle drones die op dit moment verkocht worden. Als er drones uitkomen die wel een Cx label hebben, dan veranderen de gewichtsklassen van A1, A2 en A3. De subcategorie A1 is dan 0 tot 900 gram en A2 is dan 900 gram tot 4 kg. Je mag tot 30 meter afstand van mensen en wegen vliegen. A3 verandert naar 4 tot 25 kg en 150 meter afstand houden verandert niet.

DJI Mavic Mini

Dan komt de registratie. Het eerste deel van je registratie is het aanvragen van een exploitantnummer. Dit is verplicht voor drones die een camera hebben of meer dan 250 gram wegen. Dit nummer wordt opgestuurd en plak je met een plaatje op je drone. Ook koppel je het nummer via software met je computer aan de drone. Als je gaat vliegen met je drone, zendt hij het nummer uit. Zo is je drone overal in Europa traceerbaar. Heb je meerdere drones, dan hoef je maar één nummer aan te vragen. Dit gebruik je voor al je drones.

Het tweede deel van je registratie is het aanvragen van een dronebewijs. Dit is alleen nodig als jouw drone meer dan 250 gram weegt. In Nederland doe je dit bij het RDW en in België bij het DGLV. Het eerste onderdeel van je registratie is het aanvragen van een dronebewijs. Dit doe je als je de cursus en het examen succesvol hebt afgerond. Vergeet ook niet de regels over het luchtruim. Je moet de luchtkaart van Nederland kunnen lezen. Waar mag je wel vliegen en waar niet? Het moge duidelijk zijn dat je rondom civiele vliegvelden, in Natura 2000 en militaire vliegroutes niet mag vliegen. Wil je vliegen in de stad? Dan zal je een NOTAM moeten aanvragen bij het ILT.

Dit zijn enkel wat regels over de drone zelf, certificaten en waar je mag vliegen. Hier komt nog het batterij management bij. Er zijn meerdere verhalen over dronepiloten waar de huizen van zijn afgebrand door kleine menselijke fouten bij het opladen en ontladen van drone batterijen.

Ontladen, zeg je? Ja, over LiPo batterijen kun je ook een heel boek schrijven.

Red Notice (FPV)

Heb je dronebeelden nodig voor je video? Het is altijd leuk om veel verschillende perspectieven te zien in een video. Je ziet een totaal shot wat je vanaf de grond niet zou zien. Natuurlijk moet het wel passen bij de rest van de beelden. Je bent natuurlijk niet geïnteresseerd in drone beelden wanneer je in een interview setting bent en/of als een video zich binnen afspeelt, is het dan nodig om drone beelden te hebben?

Er hangt het stigma rondom aerials waar de natuur of een stad in het prachtige licht van de ochtend of avondzon wordt vastgelegd. Dit zijn vaak stabiele shots met een minimale beweging waar je echt een ‘wauw’ gevoel van krijgt.

De afgelopen 4 jaar is er een andere vorm van drone vliegen gegroeid voor de filmwereld. Dit is niet dat stabiele shot met minimale beweging. Dit is ‘FPV’, ofwel First Person View. Dit zijn drones die met een snelheid van boven de 120 kilometer per uur door en om de kleinste obstakels racen. Je voelt hem misschien al aankomen. Zet hier een kleine actie camera op (bijvoorbeeld een GoPro) en je schiet je beelden met deze snelheid in kleine ruimtes in slow motion en 4k, je kunt het zo gek maken als je zelf wil.

Waarschijnlijk heb je al eens eerder dit soort beelden gezien zonder dat je het weet. Misschien heb je de video van de iPhone 12 PRO gezien? Hier zetten ze een IPhone 12 PRO op een race drone om de paarden vanuit de lucht te filmen. 

Beeld: DroneDJ

In veel auto commercials wordt ook vaak gebruik gemaakt van deze style beelden. Golf merk Titleist maakte ook gebruik van FPV in een golfballen commercial. Zo groeit de markt steeds meer voor deze stijl van aerials. 

De hooggeprezen Netflix film Red Notice maakt ook gebruik van FPV.  Hier vliegen ze met drones rond topacteurs als Dwayne Johnson, Ryan Reynolds en Gal Gadot. 

Beeld: Dronewatch
Beeld: DroneDJ

Het besturen van deze drones is echter niet zo makkelijk als het vliegen van de ‘normale’ drones. Hier gaat veel tijd zitten in simulators en veel geld in het repareren aangezien je de drone vaak zal crashen.

Heb ik die drone beelden dan wel nodig?

Het is toch nog best wel een gedoe dus…die drones. Is het de moeite dan waard? Het moet natuurlijk wel passen bij de rest van de geschoten beelden. Ben je een bouwende ontwikkelaar? Heb je een ‘feel good’ commercial en wil je een shot van de omgeving buiten? Een video van voertuigen, denk hierbij aan de trein-, fiets- of een autocommercial. Dan kunnen aerials zeker een meerwaarde hebben voor de video. Waar aerials het ook altijd goed doen? Bij vakantiebestemmingen!

Foto’s: Traveltriangle.com & Dezeen.com

 

Voorbeeld drone
Foto’s: Reisroutes.be & istockphoto.com

 

Foto’s: Expedia.nl & Hayden Pedersen


Dezelfde bestemming! Zag de eerste foto er net zo spectaculair uit als de 2
e? In het geval van vakantiebestemmingen kunnen sommige plekken niet zonder de beelden die uit een drone komen.

Diversiteit?

Ik hoor je al denken ‘Ik ben geen reisorganisatie’. Niet alleen marketing voor vakantiebestemmingen zijn momenten om een drone tevoorschijn te toveren. Aerials worden ook gebruikt bij andere soort commercials zoals voor ontwikkelaars, auto’s en andere producten. 

Meerdere malen zijn video’s, gemaakt met een drone, viraal gegaan doordat drones vanuit nieuwe hoeken met hoge snelheden momenten kunnen vastleggen die normaal niet mogelijk waren (op low budget).

Ik zou zeggen: twijfel niet en zorg ervoor dat je die drone shots in je video hebt!

Tenslotte vind je in de volgende linkjes de video’s van de commercials die ik eerder als voorbeeld in deze blog heb genoemd.

Titleist golf bal
IPhone 12 Pro
Minesota bowling alley
The Phillips Estate
The New Nissan

Deze blog is geschreven door Michiel Boer, Videographer bij Snip Snap on Social.