

Vijf neuromarketing inzichten die jouw video boosten!
26 juni 2020Benieuwd naar hoe je meer likes, clicks en verkoop uit jouw video’s kan halen? Dan is dit blog jou op het lijf geschreven.
Natuurlijk is een goede mix van design, krachtige storytelling en native plaatsing van groot belang.
Maar, naast deze mix kan het brein je ook een eind op weg helpen om jouw video te perfectioneren. Hierdoor behaal je met meer zekerheid meer omzet.
Maar eerst een vraagje tussendoor:
Waar of niet waar? Hoe waarschijnlijker mensen zeggen een film te willen zien, hoe minder bioscoopkaartjes van die film werkelijk verkocht worden.
Wat had jij als antwoord? Als je waar had, dan had je het goed! Best wel shocking of niet?
In ons filmtrailer onderzoek mochten participanten na het bekijken van een trailer aangeven of ze de film wel of niet wilden gaan zien. De data liet een negatieve relatie zien tussen hun antwoord en de omzet van de film in het openingsweekend.
Simpel gezegd: mensen doen niet wat ze zeggen, en zeggen niet wat ze doen. Daarom kijken wij naar het brein. En die gaf gelukkig wel een goede voorspelling van omzet, we konden zo zelfs 79% van het salessucces voorspellen! ☺
Filmtrailers waarbij een sterk verlangen werd gemeten door middel van een EEG-scan, hadden een zeer positieve relatie met de omzet van de film in het openingsweekend. Dus waar de survey het af liet weten, deed het brein dat niet!
Door eye tracking te combineren met die hersenscans, kan je exact zien welke scènes en elementen in een video wel en niet goed werken. En die kan je uiteraard weer gebruiken om je video nóg krachtiger te maken.
Ben je benieuwd hoe zo’n neuromarketing-case eruitziet en welke inzichten daaruit zijn gekomen? Check dan eens hoe we de Hapsgewijs video’s van Olvarit hebben onderzocht.
Na heel wat commercials te hebben geanalyseerd, zien we terugkerende elementen die het constant goed of slecht doen. En die kan jij natuurlijk weer gebruiken om jouw video nóg breinvriendelijker te maken.
Speciaal voor jou hebben we de 5 interessantste neuromarketing inzichten op een rij gezet!
Het ‘back off effect’: het goede en slechte van beweging
Beweging in een video is een goede methode om de aandacht te grijpen van mensen. Echter, beweging kan zowel positief als negatief werken. Dit heeft vooral te maken met de richting van deze beweging: in- of uitwaarts.
Onze hersendata laat zien dat het brein er dol op is wanneer de camera dichterbij komt of inzoomt op een object of een personage. We hebben de neiging om mentaal, en soms zelfs fysiek, mee naar voren te leunen. Met de beweging van de camera mee dus. Maar, wanneer de camera achteruit beweegt gebeurt juist het tegenovergestelde: onze hersenen haken af.
Het voorbeeld hieronder laat dit principe duidelijk zien. De rode grafiek geeft per seconde de ‘approach motivation’, oftewel, het verlangen weer. Deze metric is dé belangrijkste voorspeller van verkoopimpact. De commercial van Binck begint met het inzoomen op de persoon (dit stuk is in deze video niet zichtbaar). Maar je ziet wel dat de oranje grafiek aan het begin redelijk hoog is!
Echter, wanneer de camera afstand neemt, gaat het verlangen omlaag. Deze gebeurtenis is natuurlijk niet wenselijk voor het merk!
Ironisch genoeg heet de dienst: Binck Forward.
Toch is er één uitzondering. Uitzoomen kan werken. Maar alleen als het nieuwe informatie onthult voor de kijker. Bijvoorbeeld een tweede karakter.
Ik zie, ik zie wat jij ziet
Als reclamemaker wil je zeker zijn dat dé belangrijkste informatie in jouw commercial ook daadwerkelijk – aandachtig – wordt bekeken. De verkeerde kijkrichting kan daarbij een echte aandachtskiller zijn. Mensen zijn namelijk geneigd om de kijkrichting van anderen te volgen. De commercial van YouFone is hier een goed voorbeeld van de juiste toepassing van kijkrichting.
Video YouFone
Maar er is nog iets dat het effect van kijkrichting versterkt. Namelijk een vergezellend gebaar. Dit zien we terug in de video van Olvarit. Onze eye tracking-bril heeft precies vastgelegd waar mensen naar kijken. En wat blijkt, we kijken dus eerst naar de ogen van de baby. Dan volgen we zijn of haar kijkrichting. Maar wat interessant is, is dat wanneer de baby zijn handje opsteekt en wijst naar de bovenste video, mensen zich massaal op die video concentreren. Als het handje weer naar beneden gaat, wordt de onderste video weer meer bekeken. Dus kijkrichting boost aandacht. Zeker in combinatie met een vergezellend gebaar!
Shocking nieuws!
Wist je dat 40% van alle commercials geen effect op branding of sales heeft? En dat zelfs de helft daarvan een negatief effect kan hebben? 😱
Ik was hier best even van geschrokken. Gelukkig proberen slimme marketeers dit al jaren te voorkomen door vooraf hun video’s te testen.
Voorheen deed men dat nog vaak met surveys waarin je merkvoorkeur- en herinnering meet. Groter wetenschappelijk onderzoek laat zien dat je hiermee 20% van je sales kan voorspellen. Best netjes, zeker vergeleken bij niets testen.
Dat betekent alleen wel dat je 80% van de koopbeslissingen niet kunt voorspellen met surveydata. Gelukkig biedt datzelfde grote onderzoek goed nieuws. Het brein geeft namelijk beter prijs wat men voelt, en ook gaat doen. EEG blijkt meer dan drie keer accurater dan survey in het voorspellen van salesimpact van reclame op de winkelvloer.
Veel bedrijven gebruiken neuromarketing om die cruciale vraag te beantwoorden: “Heeft mijn video een positief effect; is mijn mediabudget goed besteed?”. Doordat de scans van seconde tot seconde aangeeft hoe je video wordt beleefd, kan je vervolgens perfect zien hoe je je video kan optimaliseren.
Of welke scenes er beter uitgeknipt kunnen worden? Met als resultaat dat je een sterke commercial overhoudt die óók nog eens korter is?
Auteur: Tim Zuidgeest – https://www.timzuidgeest.nl/