Van ad hoc content creatie naar een videoprogramma waar je mee scoort

1 april 2021

Wil jij je videocontent naar een hoger niveau tillen en video structureel onderdeel laten zijn van je? Maak korte metten met ad hoc contentcreatie en ga voor een heus video content programma. Nog te vaak wordt er content ontwikkeld die kwalitatief onder de maat is. Zo constateerde ook contentmarketing professor Ed Peelen, veel content is van onvoldoende niveau; ongeveer 5% van alle content die gemaakt wordt is relevant en van kwaliteit. Slechts een topje van de ijsberg is content van goede kwaliteit en het topje wordt nog kleiner als je inzoomt op video content. Dat biedt gek genoeg ook perspectief, want jij kunt als merk snel het verschil maken. In dit artikel laten we je zien hoe van ad hoc video content creatie naar een heus videoprogramma kunt overstappen, waar je ook mee kunt scoren.

Hoe zorg je als merk ervoor dat je het niveau van jouw video content waarborgt?

Simpelweg door videocontent te maken waar jouw doelgroep op zit te wachten. Het succes ligt vooral in het strategisch inzetten van je content. Laat je niet leiden door wat verschillende afdelingen graag op de online en social kanalen terugziet, maar doe een paar stappen terug en denk na over een overkoepelend contentplan waarin aan alle behoeftes van je doelgroep worden voldaan. Ik weet zeker dat je er snel resultaatgericht mee vooruit komt. Wie is nou precies je doelgroep en hoe ziet de klantreis eruit? Welke centrale vraagstukken spelen er in de klantreis een rol? Dat legt als het ware de basis van jouw video strategie en waarborgt ook dat jouw doelgroep de content die je ontwikkelt ook waardevol, goed en van kwaliteit vindt. Goede videocontent is niet perse een video die viraal gaat, maar vooral een video met een hoge uitkijk tijd en engagement.

Hoe maak je dan een video content programma?

Allemaal leuk en aardig, maar hoe maak je dan zo’n video content programma? Het fijne is dat je niet het wiel zelf hoeft uit te vinden en er al een heel mooi model door Google is verzonnen. Het zogenaamde 3H model. Dit model onderscheidt 3 verschillende soorten video content: Hero, Hub en Hygiëne.  Wat houden deze contenttype dan precies in?

Hero-content

Beter bekend als de viral. Met deze video content pak je 1 a 2 keer per jaar flink uit en het doel is ook heel duidelijk: groot bereik. Ik wil nog wel benadrukken dat de grote big bang organische viral niet het doel is en dat het perse heel grappig moet zijn. Je wilt er vooral impact mee maken bij je doelgroep en in het vizier komen. Advertentiebudget helpt je bij deze doelstelling.

Zie voorbeeld Johnny Doodle.

Hub-content

De focus van deze content is gericht op engagement met je fan of doelgroep en wordt regelmatig en op vaste momenten gepubliceerd.  Het is de vaste waarde in de 3H-mix, de content waarvoor kijkers terugkomen. Denk aan vaste formats, zoals een terugkerende rubriek. Wij zeggen altijd met een knipoog: Netflix your content. Hoe kun je met slimme rubrieken je doelgroep je content laten bingen. Laat je vooral inspireren door succesvolle format programma’s op TV. Denk wat hier uniek is aan het format en kijk of je met een uniek onderdeel een eigen format kunt verzinnen.

Zie voorbeeld Eet Team

Hygiene-content

Hygiene-content is misschien de minst spannende content, maar wel ontzettend belangrijk onmisbaar. Vooral omdat deze content uitleg geven en vragen beantwoorden. Denk aan instructievideo’s en tips & tricks. Hygiëne is videocontent die elke dag relevant is. Ik zou hier nog aan willen toevoegen dat je hier ook een mix van visuele content zou kunnen maken. Hygiene content is de stille kracht in je video contentstrategie. Deze content speelt rechtstreeks inspelen op de behoeftes van je doelgroep.

Zie voorbeeld antwoord verzekerd.

Hoe plot je dan deze content?

Nu je weet welke 3 type content je gaat maken, kun je in je contentplan formats verzinnen voor je hub en hygiene content. Vervolgens ga je het schematisch in een schema plaatsen. Op deze manier weet je precies wanneer je wat nodig hebt. Daarnaast ben je nu op een structurele manier thought leadership aan het creëren die jouw contentplan alleen maar makkelijker maken.

Hoe zit dat met de kosten van een video contentprogramma?

Nu je een format hebt verzonnen en het schematisch ingedeeld hebt, weet je precies wat je nodig hebt. Hiermee ga schaalvoordeel behalen. Je kunt namelijk de videocontent in een keer produceren. Je produceert nu niet maar 1 video op een draaidag, maar wellicht wel 4. Zelf heb ik ook al ervaring met het creëren van 12 video’s op 1 draaidag. Op deze manier kun je 1x per maand videocontent delen met maar 1 draaidag. Het succes zit het vooral in slimme format en slim produceren.

Distributie van je video content

Je hebt je content nu gemaakt, maar dan moet je nog borgen dat je content door je doelgroep gezien wordt. Organisch bereiken we helaas weinig. Dat betekent dus een gedegen advertentiestrategie. Kijk hoe je slim gebruik kunt maken van retargeting. Het voordeel van video content is dat een pixel op je website niet noodzakelijk is. Je kunt een audience ook opbouwen op basis van fans die bijv. minimaal 10 sec van je video heeft gezien.

Qua verdeling van je advertentiebudget adviseren wij het volgende:

Van OMG’s naar ROI

En hoe leuk likes ook zijn, uiteindelijk wil je dat je video content programma ook daadwerkelijk wat oplevert. Naast het organisch uitzetten van je content, kun je met behulp van adverteren en retargeten een slimme videocontent funnel opzetten. Je kunt gefaseerd de content hero, hub en hygiëne ‘dark’ adverteren. Dat klinkt wellicht wat schimmig, maar op deze manier kun je je videocontent doelgericht targeten op je beoogde doelgroep. Door te retargeten kun je je videocontent gefaseerd uitserveren. Nadat je doelgroep in bijv. 10 sec. je hero video heeft gezien, serveer je later je hub content uit, gevolgd door hygiene content. Je hebt hier geen ingewikkelde pixel voor nodig op je website.

Resume

Tot slot: de kwaliteit van je videocontent is key en de aansluiting met je doelgroep doorslaggevend. Door slim gebruik te maken van je het 3H Google model kun je content plotten en voor een jaar schematisch inplannen. Op deze manier kun je echt thought leadership op een bepaald terrein claimen, impact maken op de klantreis van je doelgroep en bovenal kwalitatieve content maken en in de top van de ijsberg komen.