TikTok gaat viraal in Nederland

21 juni 2021

Iedereen die mij, Jamie Been, kent weet dat ik een grote passie heb voor dansen, met als gevolg dat ik een groot fan ben van het “nieuwe” social platform TikTok. Oké, echt nieuw is het platform kanaal natuurlijk niet, maar in 2019 werd TikTok niet eens genoemd  in het grote social media onderzoek van Nederland en had (Generatie Z daargelaten) ik en nog vele andere Nederlanders nog nooit over TikTok gehoord.

TikTok is inmiddels Facebook voorbij gegroeid in de categorie Nederlanders tussen de 15-19 jaar. Het aantal gebruikers in deze categorie is binnen een jaar zelfs vervijfvoudigd: 823.000 Nederlanders kijken iedere dag meerdere keren naar de trending video’s op TikTok en ook ik haal het gemiddelde “van 8 keer per dag de app openen’ makkelijk.

#foryou

“Maar is het platform geschikt voor mijn bedrijf?” Deze vraag krijg ik vaak. Natuurlijk moet jouw brand zich ervoor lenen om in te haken op trending challenges, maar naast de challenges zijn er steeds meer mogelijkheden voor bedrijven. De advertentiemogelijkheden worden steeds uitgebreider en de influencer samenwerkingen interessanter. Zo verkiezen influencers een samenwerking op TikTok boven Facebook. Maar waarom?

De kracht van TikTok

  De app is gericht op engagement. De engagement rate ligt gemiddeld hoger dan op Instagram Reels.

  Je kunt snel inhaken op trends en content creatie is laagdrempelig.

  Het platform is nieuw en blijft groeien de komende jaren.

  Er zitten interessante micro-influencers met een groot bereik. Je kunt interessante niches bereiken met een klein budget.

  TikTok wordt in 150 verschillende landen gebruikt dus je bereikt makkelijk publiek in andere landen.

Natuurlijk zijn er ook nog twijfels die het platform met zich meebrengt. Zo zijn de advertentiemogelijkheden nog niet zo uitgebreid als bijvoorbeeld op Instagram en of Facebook en is 66% van de gebruikers jonger dan 30 jaar. Dus richt jouw brand zich op een oudere doelgroep? Dan is het misschien verstandig om nog even te wachten. Maar onthoud wel goed dat de belangrijkste social media platforms beginnen bij generatie Z. Kijk naar Instagram en Youtube!

Voorbeelden op TikTok

Ben je benieuwd naar de bedrijven uit Nederland die nu al het goede voorbeeld geven op TikTok?  Neem dan een kijkje bij de Efteling, Bol.com, My Jewellery of natuurlijk Domino’s Pizza. Door het gebruik van de juiste muziek en de juiste challenges, raken zij keer op keer de gevoelige snaar van het algoritme van TikTok.

Wat is er voor jou mogelijk?

Ben jij benieuwd hoe je het algoritme kan beïnvloeden op TikTok of wil je meer weten over dit snelgroeiende platform en ben je benieuwd naar voorbeelden van leuke casussen? Mail, DM of bel ons voor een vrijblijvende afspraak!