Vorige week lazen we in het Social Media Onderzoek 2018 van Newcom dat Instagram het afgelopen jaar een flinke groei heeft doorgemaakt. Instagram wordt door 4,1 miljoen Nederlanders gebruikt, een groei van maar liefst 28%. Instagram is dan ook niet meer het platform waar je enkel mooie foto’s plaatst. Veel bedrijven zien het als een belangrijk medium om te communiceren met je doelgroep. Ruim 25 miljoen bedrijven zijn inmiddels vertegenwoordigd op het Facebook-zusje, maar wat zijn de nieuwste ontwikkelingen die je moet weten als contentmanager?
Alle content- of social media managers zullen beamen dat het altijd erg frustrerend is dat postings voor Instagram niet in te plannen zijn. Gelukkig heeft Instagram deze week bekend gemaakt dat inplannen tegenwoordig mogelijk is na een update van Graph API via o.a. beheertools als HootSuite en Sprout Social. Natuurlijk nog niet ideaal, maar zeker als je meerdere Instagram accounts beheert, is het een ware uitkomst. Overigens beperkt de update zich nog tot fotoberichten en ondersteund het nog geen video. Kortom, voor sommige ontwikkelingen heb je een lange adem nodig. Wordt vervolgd.
De algoritmen van Facebook en Instagram worden continu aangescherpt. Lees ook hier het artikel van mijn collega Larissa. Eén van de interessante ontwikkelingen binnen Instagram vind ik #hashtag volgen. Zo blijf je beter op de hoogte van alles rondom een specifiek onderwerp en zie je ook updates van onbekende mensen of bedrijven. Dat kan soms best verfrissend en interessant zijn. Je kan deze feature ook gebruiken om concurrenten of potentiele klanten in de gaten te houden.
Niet langer heeft het nog zin om dezelfde lijst met #hashtags te kopiëren en te plakken bij postings. Dit heeft sinds kort een negatief effect op de zichtbaarheid van je post. Instagram ziet dit als spamgedrag en daarom zijn er dan ook nieuwe #hashtag regels. Wij krijgen vaak de vraag: hoeveel hashtags gebruik je dan? Hier is nogal wat discussie over. Ons advies luidt; gebruik liever relevante en specifieke hashtags i.p.v. heel veel hashtags. Dit laatste leidt enkel af. Ga voor een niche, zodat je foto eerder wordt opgemerkt. Hashtags gebruik je om je posting vindbaar te maken en met 5 hashtags per post kom je al een heel eind. Let op! Vergeet ook geen hashtags en locatie-tags te gebruiken bij Stories.
Voorbeelden specifieke hashtags die zeer populair zijn geworden: #ihavethisthingwithfloors (afbeelding links) #plantsonpink (afbeelding rechts)
De groei van Instagram is mede te danken aan de lancering van Stories. Ephemeral marketing is booming en mag dus alles behalve vergeten worden in je contentstrategie voor 2018. Zorg ervoor dat je content catchy is en enthousiasmeer je volgers met leuke verhalen. Zorg dat je volgers je verhaal begrijpen en laat hen weten wat ze kunnen verwachten. Denk in herkenbare rubrieken en maak gebruik van een zelf ontworpen stijl. Nieuw op Instastories is het gebruik van Gifjes (dankzij de samenwerking met giphy.com) en de nieuwe typografieën. Met Type Mode kun je tekst aan een verhaal toevoegen zonder een foto te gebruiken. Je kunt dus ook qua design meer spelen.
Ondanks dat de interactie in een privé-omgeving plaatsvindt, één-op-één, is een van de grootste voordelen van Stories toch wel de interactie die je ermee krijgt. Je maakt impact, mede omdat er geen afleiding is van advertenties, like-buttons en reacties van anderen. Gebruik de poll-functie om meer ‘openbare’ interactie te krijgen of gebruik de live-functie.
Mooi poll voorbeeld:
Videobellen. Ja, je leest het goed. Instagram is momenteel aan het testen met een videobellen-functie in de privé berichten. Er worden steeds meer privéberichten verstuurd met Instagram, waardoor de app er nu voor kiest om het persoonlijk contact met elkaar nog meer te faciliteren. Over deze ontwikkeling zijn we nog wat sceptisch, want hoe vaak bel je nu met Facebook Messenger? Aan de andere kant sta je als bedrijf wel weer in directer contact met influencers.
Tot slot kunnen we niet vaak genoeg benadrukken dat de strijd niet meer om het aantal volgers gaat, maar om de gunst van het algoritme. Met hoge engagement en interactie kom je veel verder. Laat de nepaccounts dus voor wat ze zijn. Deze accounts doen niets voor je. Controleer dit ook goed bij influencers voor je met ze in zee gaat. Als je iemand ziet met duizenden volgers en vrijwel geen likes of reacties bij Instagramposts, dan zeggen wij; choose you’re battle and fight for what matters.
Naast bovenstaande ontwikkelingen kunnen we binnenkort ook regrammen en kan je publieke posts van anderen gebruiken in je eigen Stories. Hier komen altijd de credits bij te staan, dus je hoeft niet bang te zijn dat je content klakkeloos wordt gekopieerd. Verder heeft Instagram aangegeven dat er binnenkort een update uitrolt die een waarschuwing geeft wanneer je een screenshot maakt van een Instagram Story. Zeg maar dag tegen de vrijheid om screenshots te maken en deze vervolgens door te appen naar collega’s of vrienden. Instagram blijft veel nieuwe functies toevoegen de komende tijd (denk ook aan cinemagraphs), dus houd onze website goed in de gaten voor de laatste updates.