Let’s get real over BeReal

26 juni 2022

Schrijver: Adinda de Boer

Hoi ik ben Adinda en fotograaf bij Snip Snap on Social. Zoals je zult begrijpen ga ik meer dan goed op mooie foto’s in de breedste zin van het woord. Instagram is ook mijn favoriete social media kanaal. Tóch zit ik sinds een tijdje op BeReal en ik vind het oprecht leuk.

Ken jij deze app al?

Bij BeReal draait het om alles behalve het perfecte plaatje. Je krijgt op een random tijd van de dag een bericht dat je een foto moet maken. Je hebt 1,5 minuut om dit vast te leggen. Hierdoor kun je niet veel in scène zetten. Ook zijn er geen filters of bewerkopties. En als laatste kick: de foto wordt met de lens aan de voorkant én achterkant van de camera gemaakt. Wat je deelt is dus echt wat jij op dat moment daadwerkelijk ziet

Time to be super real, dus!

Reageren op de BeReal foto’s van je vrienden kan met de ‘RealMoji’s’, een foto van je gezichtsuitdrukking die bijv ‘verbazing’ of een ‘thumbs up’ uitbeelden. Ben je te laat met het maken van een foto of heb je meerdere pogingen gedaan om een foto te maken? Dan kunnen je vrienden dit ook zien. Als je geen foto hebt gemaakt die dag kun je de foto’s van je vrienden ook niet zien. Zodra je een ‘late’ foto hebt gemaakt, wordt alles weer zichtbaar. Dit om gluurders die niets posten (we weten allemaal wie dat zijn) tegen te gaan.

Best wel heftig toch? Of toch niet?

Wat ik zo leuk vind aan BeReal? Het is een tegenreactie op alle perfecte influencerplaatjes. Op BeReal’s introductie pagina staat o.a.: “BeReal won’t make you famous, if you want to become an influencer, you can stay on TikTok or Instagram”. En met de tijdsdruk van 1,5 minuut word je gedwongen om in no-time creatief te zijn. Ook ontstaan er vaak hilarische foto’s die je op Instagram nooit zal tegenkomen.

De app komt oorspronkelijk uit Frankrijk (2020) en is daar ook enorm populair (staat in de top 10 meest gedownloade social networking apps in de App Store). In Amerika staat BeReal op nummer 10 meest gebruikte social media apps. De app is vooral populair onder jong volwassenen en Gen Z.

Wat BeReal probeert te bereiken:

Social mediagiganten zoals Instagram en TikTok staan steeds vaker bekend om het negatieve effect wat de apps hebben op jonge mensen en hun mentale welzijn. BeReal wordt daarom geprezen voor hun missie om de druk van het ‘perfecte online leven’ te hebben te relativeren. Ook zijn gebruikers minder geneigd om urenlang te blijven scrollen op de BeReal app, omdat het een “one and done thing” is. Na het posten van je eigen foto en het zien van de foto’s van je BeReal vrienden ben je eigenlijk klaar voor de dag. De maker van de app zegt ook dat het toevoegen van te veel mensen op de app het doel van BeReal voorbij gaat. Hoe meer mensen je toevoegt, hoe langer het duurt om door iedereen’s post te scrollen, hoe meer tijd je weer kwijt bent.

Ondertussen heb je al een aantal categorieën van gebruikers op BeReal. Wat dacht je van deze:

  • De groepposters (deze naam zegt het al: deze groep post altijd groepsfoto’s. Wat de indruk geeft dat iemand heel cool en populair is, maar hierdoor worden al je foto’s wel heel saai?)
  • De bedriegers (deze groep post dus niet direct als de melding binnenkomt. Nee, deze groep wacht tot ze in dat ene toffe restaurant zitten of bij dat ene toffe concert staan. Niet echt real bro!)
  • De Too Real posters (soms is het ok om even te wachten met posten als je net op het toilet zit, bloed laat afnemen of aan het douchen bent).
  • De huisdier posters (ik zie het al voor me dat honden heel opgetogen gaan blaffen zodra het geluid van het BeReal berichtje binnenkomt. Dan mogen ze namelijk weer op de foto voor een koekje.)
  • De altijd-aan-het-werk posters (dat beeldscherm kennen we nu wel
  • De hangover posters (elk weekend is het weer raak: iedereen heeft een kater en het huis is een complete chaos).In welke categorie val jij? Ga jij BeReal met je vrienden proberen?