Op 13 augustus 2005 om 18.00 uur ging de nieuwe TV-zender Tien (Talpa) van start. Toen een moment waar heel Nederland vol spanning naar uitkeek, nu kan iedereen zijn/haar eigen online videokanaal starten. En vooral voor merken blijkt dit een interessante manier om serious business te voeren.
Wat is het precies?
Een corporate videokanaal is een eigen TV-zender, maar dan online. Het is een plek waar je on-demand video’s en live-uitzendingen kunt bekijken. Voor een corporate videokanaal wordt meestal een YouTube-kanaal, Vimeo-account of een eigen website gebruikt.
Waarom?
Het motto van Snip Snap on Social is “één video is geen video” en dit speelt ook een belangrijke rol bij een corporate videokanaal. Herkenbaarheid en continuïteit spelen een steeds grotere rol in marketing. Van de marketeers heeft 83% weleens online video ingezet, maar zij zetten video tot voor kort voornamelijk in om bewustwording te creëren. Vaak door het (laten) produceren van één video en deze meerdere keren en langdurig te verspreiden, terwijl het op een slimme manier inzetten van video in de customer journey alsmaar meer populair wordt.
Ook de Online Video Monitor (OVM, Marketingfacts) liegt er dit jaar niet om. Voor 70% van de marketeers wordt online video de komende jaren belangrijker dan de digitale strategie. Daarbij wordt video steeds meer een primair videokanaal en twee op de vijf respondenten (marketeers) verwachten dat hun bedrijf binnen nu en drie jaar een eigen corporate videokanaal heeft. Kwaliteit mag nooit verloren gaan en social video blijft het populairste format.
Voorbeelden
Bedrijven die de opkomende trend goed in de gaten hebben én in de praktijk brengen, zijn Albert Heijn, ING en IKEA.
Zo plaatst Albert Heijn op het kanaal Appie Today iedere dag een luchtige, informatieve video. Het programma ‘Appie to Date’ is een datingshow, waarbij je je date kiest op basis van de boodschappen en in het programma ‘Hoe zit dat met…’ gaat Lize Korpershoek op onderzoek uit naar bijvoorbeeld zeewier: weten mensen eigenlijk wel hoe zeewier eruitziet en hoe verwerk je zeewier in gerechten?
‘ING Only Football’ is een videokanaal voor de échte voetbalfan. In deze video’s verdiept Soufiane Touzani zich, samen met verschillende voetbal co-hosts, in de Nederlandse voetbalwereld. Er worden challenges gedaan, de wedstrijden van het Nederlands elftal worden gevolgd én je vindt de nieuwste en tofste tips and tricks.
Naast Albert Heijn en ING doet ook IKEA het erg goed met het eigen corporate videokanaal. Zo heeft IKEA het programma ‘De woonfrustratie van…’, waarin een ruimte een complete metamorfose krijgt met IKEA producten. Dit voor en na effect is erg populair bij de kijkers. Een ander voorbeeld van een programma is ‘IKEA helpt’ met praktische tips en antwoorden op vragen als ‘hoe leg je laminaat?’ of ‘hoe tegel je met MARKYTA tegels?’
Prachtige formats, maar wel plaatsen we hier een kanttekening bij. Zelfs reus IKEA heeft minder abonnees dan een relatief onbekende vlogger, ondanks het feit dat ze veel goede video’s plaatsen. Ondanks we het toejuichen dat steeds meer merken broadcasters worden, is het niet gemakkelijk om direct veel volgers te vergaren. De investering die je in het eerste jaar doet zal je niet direct terugverdienen. Dit heeft vaak tijd nodig. Maar één ding is zo klaar als een klontje: YouTube en video blijven maar groeien. Ten opzichte van vorig jaar is er zelf een stijging van 70%, omdat we steeds meer YouTube video’s op onze TV’s kijken via alle mogelijke apps. Kortom, cijfers die je als marketeer niet kan negeren. Neem dus een voorbeeld aan bovenstaande brands en durf als een broadcaster te denken.
Conclusie:
Een eigen corporate videokanaal is in opkomst, toch zijn er nog veel bedrijven die hierin achterlopen. Er wordt vaak gedacht dat het erg duur is of veel tijd kost. Vaak is het gewoon (nog) onwetendheid wat betreft het enorme effect dat een eigen videokanaal kan hebben.
Wil je meer weten over het starten van een eigen corporate videokanaal? Neem dan contact met ons op.