

Het social media gebruik in Nederland (onderzoek 2019)
26 januari 2019Ieder jaar kijken wij uit naar het Nederlands onderzoek over het gebruik van social media in Nederland van Newcom. Er zijn genoeg onderzoeken over het gebruik van social media op wereldwijd niveau, maar wij als marketeers en contentmakers zijn vooral benieuwd naar het social media gebruik in Nederland. Jaarlijks presenteert Newcom het grootste trendonderzoek van Nederland naar het gebruik en verwachtingen van social media. Welke social mediakanalen worden in Nederland op dit moment gebruikt, met welke frequentie en wat zijn de stijgers en dalers? Dit zijn vragen die in het Nationaal social media onderzoek worden beantwoord. Essentiële informatie voor ons vakgebied. Afgelopen maand deden wij dagelijks een check op Google of de resultaten van het onderzoek al uitgebracht waren. Eindelijk is het zover en we kunnen je vertellen dat er een paar opvallende feiten in zitten, die we in dit stuk met je delen.
Conclusie 1:
Het gebruik van Whatsapp, Youtube en Instagram groeit door onder Nederlanders, terwijl het percentage Facebook-gebruikers blijft dalen.

Slecht nieuws voor Facebook. In 2019 zijn er 640.000 minder gebruikers in Nederland dan in 2018. Gelukkig hoeft Mark Zuckerberg niet te huilen, want wereldwijd blijft Facebook groeien. Daarnaast beleefde Instagram een grote groei in Nederland: 830.000 gebruikers (+20%) om precies te zijn. Deze groei zagen we al aankomen. Wij vermoeden dat deze groei vooral door Stories komt. Die zijn immens populair, ook in Nederland. Met Stories heeft Instagram ook veel jongeren weten aan te trekken. Een slimme zet dus om Snapchat te kopiëren. YouTube is en blijft al jaren stabiel. We noemden hen enkele jaren een slapende reus, maar wel steady en nu relevanter dan ooit. De volgorde in de top 3 blijft gelijk, Instagram gaat LinkedIn voorbij naar plek 4 (zie tabel hierboven).

Als we kijken naar het dagelijks gebruik, zien we dat YouTube niet ver achter ligt op Facebook. Voor Facebook constateren wij een negatieve trend: een flinke daling in het dagelijks gebruik. Zo zie je maar, het aantal gebruikers zegt nog niets over het gebruik.
Conclusie 2:
Het dagelijks gebruik van Facebook daalt met 720.000. De daling vindt met name plaats onder de 40 jaar.
Het dagelijks gebruik van Instagram blijft stijgen en ligt nu net boven YouTube. Dit vinden wij een hele grote verrassing. Dat betekent dat het dagelijks gebruik van de Grammers heel hoog is. Het dagelijks gebruik van Facebook blijft dalen. Daar zien we eigenlijk dezelfde dalende trend als bij het gebruik. Zet Facebook niet direct in de koelkast, want het dagelijks gebruik in Nederland is nog steeds erg hoog.

De daling in het dagelijks gebruik van Facebook is vooral te merken in de groep 15-19 jaar, maar ook de groep van 20-39 jaar gebruikt Facebook dagelijks veel minder frequent. Echter, in alle leeftijdsgroepen is een daling gesignaleerd.

Het dagelijks gebruik van Instagram-gebruikers stijgt sterk in de categorie tot 39 jaar. Instagram heeft nu een duidelijke 2e plek qua dagelijks gebruik onder jongeren tussen 15 en 19 jaar en verslaat daarmee ook YouTube. Dit is wat ons betreft de grote verrassing uit dit onderzoek.

Conclusie 3:
240.000 Facebook-gebruikers en 85.000 Twitter-gebruikers hebben hun account opgezegd.
240.000 Facebook-gebruikers en 85.000 Twitter-gebruikers hebben in het afgelopen jaar hun account opgezegd. Daarnaast heeft Facebook 400.000 gebruikers die niet meer inloggen en bij Twitter zijn dit er 195.000. Vooral de jongeren tot 18 jaar geven aan niet meer in te loggen op Facebook. Bij Twitter zien we vooral de groep van 18-24 jaar afhaken. Meestal wordt het account niet opgezegd. Hiermee wordt aangetoond dat het probleem groter is dan de opzeggers. Facebook-gebruikers die hun account opgezegd hebben, geven relatief vaak redenen aan die met vertrouwen te maken hebben. Ex-Twitteraars geven aan dat vooral nepnieuws en vertrouwen een relatief grote rol spelen als men daadwerkelijk het Twitter-account opzegt.
Conclusie 4:
Het Facebook-concern als geheel heeft een stabiele positie.
Het Facebook concern bedient 94% van de Nederlanders van 15 jaar en ouder. De groei van Whatsapp -en Instagram-gebruikers compenseert het verlies van Facebook-gebruikers. Daarmee blijft het Facebook-concern nog steeds relevant. Ook het social mediakanaal Facebook. Ondanks de dalende trend, hebben ze nog steeds een groot aantal gebruikers en dagelijks veel gebruikers. Wel zijn wij benieuwd wat Facebook gaat doen om het vertrouwen terug te winnen. Ook op de fun-factor ontbreekt er veel op dit kanaal.
Conclusie 5:
Het vertrouwen in social media is in 2018 gedaald na een aantal stabiele jaren.
2018 was een roerig jaar voor social media en het nep-nieuws. Daardoor is er vermoedelijk veel wantrouwen ontstaan. Dit wantrouwen zien we terug in onderstaand tabel. Vooral in de groep van 15-19 jaar is het wantrouwen het grootst. Belangrijk dat je als merk dus authentieke en echte content blijft delen. De tijd van de filter en picture perfect is voorbij.
Vertrouwen in social media naar leeftijd 2018 versus 2019. Al met al kunnen we het volgende concluderen:
- Instagram is heel relevant. We zien dan ook een groei in het aantal gebruikers, maar ook het dagelijks gebruik van Instagram stijgt sterk. Met name in de categorie tot 39 jaar. Instagram heeft nu een duidelijke 2e plek qua dagelijks gebruik onder jongeren tussen 15 en 19 jaar en verslaat daarmee ook YouTube.
- Het gebruik van Whatsapp, YouTube en Instagram groeit door onder Nederlanders, terwijl het percentage Facebook-gebruikers blijft dalen.
- Facebook is flink aan het verliezen in Nederland. Desondanks blijven ze met 6,8 mio gebruikers in Nederland het tweede grootste platform. YouTube (2,4 mio) en Instagram (2,7 mio) komen nog lang niet in de buurt van Facebook.
- Het vertrouwen in social media an sich is echt gedaald. We zien daarmee een trend dat vooral jongeren op Facebook en Twitter hun account opzeggen of niet meer inloggen. Belangrijk is dat merken hun content echt en relevant maken op social media.