

Geruchtenmachine over het algoritme van Instagram staat aan: wij ontkrachten er een paar.
26 juni 2020Vorige week hadden wij een zeer leuk kennismakingsgesprek met een potentiële klant. Op de weg terug naar Rotterdam bleef er naast de goede indruk van het betreffende bedrijf een gedeelde theorie hangen (een theorie afkomstig van een collega bureau) die we niet gemakkelijk los konden laten. Zo zouden in andere apps bewerkte foto’s minder snel voorrang krijgen in het algoritme van Instagram, dan foto’s die bewerkt zijn in de app zelf. Een broodje aap verhaal waar wij snel afstand van hebben gedaan, maar opeens realiseerden wij ons hoeveel ‘wilde verhalen’ er de ronde gaan over het algoritme van Instagram.
In deze blog neem ik je mee in enkele van deze ‘wilde verhalen’.
1 – Het omzetten van een persoonlijk profiel, naar een business profiel heeft een negatief effect op je prestaties: niet waar
Deze vraag krijgen we al enkele jaren en het antwoord is nee. Persoonlijke accounts worden niet voorgetrokken op zakelijke accounts. Instagram heeft juist baat bij een zakelijk profiel, want deze heb je nodig om advertenties te maken. En dat betekent: kassa! Kortom, wees niet bang om als freelancer je account om te zetten naar zakelijk. Het enige verschil is dat je dan ook toegang hebt tot Instagram Analytics. Hiermee leer je je fan beter kennen én weet je welke content goed scoort.
2 – Langere copy werkt: waar
Zoals je ongetwijfeld op onze socials hebt kunnen zien, gebruiken we sinds enkele maanden langere copy. Ons doel was namelijk om écht contact te maken met onze volgers en dat is gelukt. Er zijn geen algemene statistieken van te vinden, maar onze engagement is aanzienlijk omhoog gegaan. Fans brengen steeds meer tijd door op apps als Instagram en minder tijd op je website. Voor ons reden om meer informatie uit te serveren op social media, zodat we onze volgers meer betrokken kunnen houden. In een industrie waar alles visueel, kort en krachtig moet zijn, is het voor velen nog een verrassing dat long copy werkt. Wel gaat het natuurlijk om de combinatie long copy én goede visuele updates die voor meer engagement zorgen. Wil je in 2019 meer betrokkenheid van je volgers? Lok dan een reactie uit door je fans te inspireren met een bijschrift die echt iets zegt. Wat is je stem? En wat wil je zeggen?
3 – Het algoritme van Instagram beperkt je berichten tot slechts 7%: niet waar
Waar het organisch bereik op Facebook rond de 1% ligt, lijkt het met Instagram nog niet zo slecht gesteld te zijn. Instagram groeit wel enorm hard, waardoor het steeds moeilijker wordt om je inhoud aan mensen te tonen. Het is een steeds concurrerender platform. Instagram zegt zelf: hetgeen je eerst in je feed ziet, wordt bepaald door de posts en accounts die het meest door jou worden gebruikt (interesse + relatie). Verder zijn er diverse factoren die meespelen in het algoritme, zoals het aantal mensen dat je volgt, hoe vaak je actief bent op Instagram, actualiteit post en hoe goed een post presteert.
Instagram claimt dat je in theorie alle berichten kan zien, zolang je maar blijft scrollen. Dit laatste is een groot verschil met grote broer Facebook.
4 – In-app foto’s bewerken wordt niet per se beloond door Instagram: waar
Dit broodje aap verhaal horen we helaas geregeld voorbij komen, maar er is nergens echt hard bewijs voor te vinden. Instagram zelf ontkracht het dan ook. Tevens horen we diverse geluiden die aangeven dat het later bewerken van je bericht gestraft zou worden. Dit laatste kunnen wij niet met zekerheid wegwuiven als gerucht, dus onze tip is dan ook; check altijd vooraf je content en plaats in een keer.
Wil je echt bepaalde content van vrienden, bedrijven of concurrenten niet missen? Schakel dan voor die accounts de berichtmeldingen in.