Donderdag 31 mei was het zover: Digital Marketing Live! Hét event op het gebied van online marketing, advertising en interactieve media. Alle trends en actuele ontwikkelingen werden behandeld en diverse gerenommeerde sprekers uit het marketing vakgebied waren present. Wij, van Snip Snap on Social, waren ook aanwezig en geven je een korte recap van de meest interessante bevindingen.
Online video is here to stay
Online video en Snip Snap gaan hand in hand. Toch waren we erg benieuwd naar de lezing van Ruben Stuurman ‘Online video – De toekomst van digitale merkcommunicatie?’ Ondanks we weinig nieuws hebben gehoord, was het een leuke lezing. Hij vertelde dat online video de toekomst is en veel toonaangevende Nederlandse merken inmiddels zijn uitgegroeid tot uitgevers op YouTube. Verder benadrukte Ruben dat met name live video steeds belangrijker wordt. Natuurlijk bij ons bekend, maar voor ons fijn dat een steeds groter publiek dit weet. Wij merken, ondanks we regelmatig livestreamen voor klanten, dat het nog vaak een drempel is om live te gaan. Toch kunnen we enkel adviseren: ga live! De comments, likes en deelacties die je krijgt op je live video helpen je bij het behalen van een positieve engagement-rate. Live video roept emoties op en de kijker voelt zich betrokken. Er zijn verschillende platformen voor live video. Denk aan Facebook of Instagram live en Twitch. De in 2011 opgerichte videostream was van oorsprong een website voor games. Het is nu uitgegroeid tot een van de grote livestreamplatformen met zelfs Twitch Food; bekijk hoe iemand live zijn boterham opeet (ik verzin dit echt niet). Wil je zelf live gaan? Lees dan deze blog van mijn collega Susanne.
Naast de trend live zien we in Nederland dat vooral bekende jonge influencers zoals StukTV en Enzo Knol erg geliefd zijn. Terwijl in landen zoals Engeland en Amerika niet alleen maar ‘jonge’ influencers populair zijn, maar ‘familiekanalen’ doen het ook erg goed. De moms and dads vloggen over hun gezinsleven. Misschien een trend die ook nog overwaait naar Nederland. Over influencers gesproken, wellicht komen we op een punt dat ‘verzonnen’ influencers the next big thing is. Ruben gaf een voorbeeld: Lil Miquela. Zij heeft maar liefst 1,1 miljoen volgers op Instagram, maar ze bestaat niet echt. Zelfs nadat dit bekend werd, waren bedrijf nog steeds bereid om in haar te investeren. Het bereik, de unieke content en de juiste doelgroep zijn er. Kortom, misschien dat merken zich steeds vaker zullen gaan koppelen aan deze ‘niet bestaande’ influencers. Of zelf een influencer in het leven roepen.
Influencer marketing
Volgens Lotte Mol van Traffic Builders moet je als merk niet roepen hoe geweldig je bent, maar het juist laten zien. De show, don’t tell mentaliteit kun je heel goed oppakken met een influencer. Zij kunnen namelijk de content creatie én de distributie overnemen. Toch blijft de hoofdvraag: waarom zou je met een influencer samenwerken? Lotte vertelde dat er nu zoveel content wordt gecreëerd, dat het een overload is voor je doelgroep. Een influencer kan je helpen om op te vallen in de tijdlijn en zorgt daarnaast voor brand awareness bij hun achterban. Volgens Lotte is er zelfs sprake van een verschuiving zichtbaar van B2B naar B2C is het nu H2H, oftewel Human 2 Human. Content moet authentiek, geloofwaardig en écht gericht op mensen zijn.
Wat voor doelen kun je stellen bij influencer marketing? Hier een aantal op een rij:
Lotte benadrukt om uit te kijken voor influencers die alleen uit zijn op geld. Zo liet ze een pijnlijke actie zien van een instagrampost van een influencer met een tandenbleekapparaat in haar handen. De post suggereerde dat zij haar tanden bleekte met het apparaat. Een fan reageerde erop en de dame in kwestie vertelde dat ze het helemaal niet echt gebruikte * ouch * Influencer marketing hoeft niet duur te zijn. Zolang je een langdurige samenwerking aan kan gaan.
Nog een aantal gouden tips van Lotte:
Contentmarketing volgens Vice Benelux
Vice Benelux staat bekend om hun progressieve journalistiek. Ze maken dagelijks content op tv en voor online doeleinden. Het begrip content marketing hebben ze persoonlijk gemaakt en Rens Verweij vertelt de visie van Vice. Hij begon ook met de vraag: WTF is content?
Na zijn vraag kwam hij met een confronterende trend: een persoon consumeert 11 uur content per dag. Dat is een hoop en er wordt ontzettend veel content de wereld in geholpen, maar wat valt op in de massa? “We willen altijd en overal in aanraking komen met de doelgroep”, aldus Rens.
Er zijn 3 aspecten in het creëren van content:
Content moet verder gaan dan je merk, het moet namelijk raken. Hij liet een grappige video zien van entrepreneur en spreker Gary Vaynerchuk. Het gaat over clickbait van een Samsungproduct.
Eigenlijk logisch waarom hij zo boos reageert, toch? Organisaties zijn geneigd om te zenden en niet om content te creëren dat zorgt voor emotie. Dit is een voorbeeld van hoe je het niet moet doen.
Naar Tokio met Booking.com
Zo vertelt Rens dat ze een opdracht moesten uitvoeren voor Booking.com met de bestemming Tokio. Het is voor de hand liggend om een reis-video te produceren met de skyline van Tokio, de fantasierijke Harajuku meisjes en sushi-toko’s. Vice Benelux pakten dit anders aan. Zij vertelden een verhaal over twee jongens die speciaal naar Tokio gaan om een bezoek te brengen aan de eerste ramenrestaurant met een Michelinster. Zie onderstaande video voor het resultaat.
Om de vraag te beantwoorden op WTF is content? Heel simpel. Het moet een verhaal zijn, emotie opwekken en geen wedstrijdje worden hoe vaak je doelgroep klikt op een link. Zorg voor emotie en een krachtige storytelling.
We hebben een aantal leuke voorbeelden gehoord, voor ons is dit event een weerzien van mensen uit het werkveld. Echt blown away door de nieuwe informatie waren we niet, maar we hopen dat je toch geïnspireerd bent geraakt.