Designtips die videocontent onweerstaanbaar maken

7 november 2022

Schrijver: Harald Peters

Bij Snip Snap on Social maken we merken online onweerstaanbaar, het hele jaar door! Onze content spat van het scherm. Van likes maken we business. Hoe we dat doen?

In de overload aan content die we elke dag voorgeschoteld krijgen, wil je als merk natuurlijk opvallen. En dat kan het best met videocontent. Maar videocontent is niet zomaar een video posten, daar komt meer bij kijken. Wanneer maakt een video de juiste impact en is de boodschap helder? Daar levert design een grote bijdrage aan. In deze blog een aantal designtips die videocontent onweerstaanbaar maken!

#1 Top of mind
In het proces om videocontent te creëren, moet de kijker top of mind zijn. Het draait erom wie de video gaat bekijken, wat deze doelgroep wil zien en wat er aansluit bij de belevingswereld van deze groep. Een brandguide van een merk kan nog zo mooi zijn, maar als deze de engagement met de doelgroep niet vergroot en de boodschap verstoort, dan is het beter om de guide los te laten en een frisse start te maken. Natuurlijk is het wel belangrijk om een merk een herkenbaar gezicht te geven en dit consistent door te voeren in alle producties.

#2 Afzender
De kijker wil natuurlijk weten wie de afzender van een boodschap is. In veel video’s wordt in de eerste seconden de afzender al prijsgegeven. Wil je een mysterie rondom de boodschap creëren, dan kun je ook pas op het einde prijsgeven wie de afzender is… of durf jij het aan om je merk helemaal niet te noemen en word jij de nieuwste hype on socials?

#3 Actie
8 seconden hebben we om de gemiddelde aandacht van een kijker te pakken. Er is maar een korte tijd om informatie te processen. Geen tijd te verliezen dus… actie! En hoe trekken we die aandacht? Door beweging. Denk erover na om animatie te verwerken in het design, maar zorg dat het niet gaat concurreren met de beweging in de video.

De kleuren en de fonts die een rol gaan spelen in het design moeten de doelgroep aanspreken en passen bij de boodschap. Een student heeft een hele andere belevingswereld als een zakenman. Bij de toepassing van deze onderdelen is de hiërarchie van belang, waar moet de eerste aandacht naar toe gaan? Speel met grootte, positie, contrast en bold. Maar verlies nooit de leesbaarheid uit het oog!

#4 Safe frame
Hoe vaak zie je niet een post voorbijkomen waar teksten of zelfs een hoofd afgesneden worden? Het komt erg onprofessioneel over als onderdelen van de boodschap wegvallen. Aangezien content op meerdere kanalen wordt geplaatst, is het belangrijk om rekening te houden met verschalen. Bouw daarom altijd een vrije ruimte rondom het design in, zodat je zeker weet dat alles zichtbaar is.

# End
Misschien spreekt dit voor zich, maar voor mij het belangrijkste onderdeel dat ik natuurlijk als laatste bewaar:

Aan videocontent voegen we alleen design toe als dit de boodschap versterkt. Als het geen extra informatie nodig heeft, dan zorgt het alleen voor afleiding. In dat geval is het beter om de video voor zichzelf te laten spreken. De wijze les ook voor videocontent: less is more. Want videocontent is niet om te lezen, maar om te bekijken. Zo simpel is het!