Creativiteit in transformatie

Creativiteit in transformatie

2 december 2021

Het einde van 2021 is alweer inzicht. Tijd om eens terug te kijken op de afgelopen tijd, een bewogen jaar met veel uitdagingen. Een jaar waarin we opnieuw werden opgeschud door een virus, gewend raakten aan nieuwe online werkvormen, planningen om de haverklap moesten omgooien, campagnes vanwege het sentiment toch getweakt moesten worden, projecten on hold werden gezet, vertrouwde manieren van filmen veranderden vanwege de 1,5 meter afstand en we steeds minder live-contact met klanten hadden. 

Klinkt in eerste instantie niet echt opbeurend, maar toch bracht het jaar ook een nieuwe kijk op creativiteit. COVID daagde ons uit om met andere ogen naar onze concepten voor campagnes te kijken. We stelden ons de vraag hoe we merken en mensen in deze nieuwe tijd dichterbij elkaar kunnen brengen met design. 

Bij advertisement en design draait het erom dat de doelgroep wordt verleid en het triggert in het brein. Aan de werking van dat brein is door de COVID-tijd weinig veranderd. En aan de wetten van verleiding evenmin. Maar wat wel in hoge mate veranderd is, is onze screentime. De digitale designwereld heeft een nieuwe verdieping gekregen: nog meer dan voorheen ontmoeten we elkaar online, maken we kennis met nieuwe merken via ons scherm. Digitale content wordt steeds belangrijker en het bereik ervan schiet omhoog. Dit biedt kansen voor nieuwe vormen van ervaringen en het ontwerpen van verandering, waarmee we doelgroepen langer vast houden en meer verleiden. 

In de ‘nieuwe’ wereld worden we overladen met online content en we worden uitgedaagd om flexibele manieren van design te ontwikkelen. De rol van design is aan verandering onderhevig en moet mee kunnen transformeren met de kijk op de samenleving. De komende tijd liggen er een aantal uitdagingen voor het oprapen:

  1. Participatie, interactie en activatie

We hebben de neiging om online een overload aan informatie te zenden, zonder een duidelijke actie te vragen. Voorheen brachten we de doelgroepen fysiek bij elkaar en activeerden we deze terplekke. De uitdaging zit hem nu in het versterken van de participatie. Verbind verschillende doelgroepen online met elkaar, laat ze inzichten uitwisselen, laat ze leren van elkaar, elkaar inspireren. Kijk welke onverwachte verrassingen komen bovendrijven. Maak ze onderdeel van het merk-DNA en motiveer ze om tot actie te komen. Een merk wordt hierdoor sterker en breder inzetbaar. 

  1. Transformatie

Als we open blijven staan voor elkaar en nieuwe inzichten in deze nieuwe tijd, kunnen we dichterbij elkaar komen en veel van elkaar leren. Gewoontes en gedrag van doelgroepen kunnen in deze veranderende samenleving transformeren. Uitdaging blijft om kritisch te kijken naar gedrag en niet standaard uit te gaan van vaste patronen en vertrouwde merkbelevingen. Een merk moet meegroeien in deze tijd met nieuwe vormen van behoeftes, werken en samenleven.

  1. Inclusiviteit

Een trendwoord dat we de afgelopen tijd natuurlijk vaak voorbij hebben zien komen, maar waar we in tijden van veranderingen toch echt niet omheen kunnen. Door de transformerende samenleving is het bereik online naar verschillende doelgroepen enorm toegenomen. De primaire doelgroep kan in veel gevallen uitgebreid worden, maar meer dan voorheen zal de secundaire doelgroep vergroot worden. Belangrijke uitdaging is om aandacht te besteden aan inclusiviteit. Merken hebben in deze tijd de kans om meer binding met hun merk te creëren vanuit onverwachte hoeken met groepen mensen die eerst niet in de focus stonden. 

Wil je meer inzichten over het thema ‘inclusiviteit’, lees dan ook de blog van Susanne ‘Imperfect is the new perfect’.

  1. Inspiratie

Niet alleen moeten we ervoor zorgen dat doelgroepen dichter bij elkaar gebracht en geïnspireerd worden, we moeten ons ook blijven focussen op het ontstaan van creativiteit. De oorsprong zit bij de ontwerpteams en de uitdaging is dat deze niet geïsoleerd raken. Verlies je niet in het alleen thuiswerken en werken op eilandjes. Online werken kan heel efficiënt en doelmatig uitpakken, maar voor de binding tussen creatievelingen is het niet bevorderend. We vergeten tijd te nemen om even samen te sparren, even los te komen van de gangbare inzichten. De kruisbestuiving tussen verschillende functies vermindert in het ontwerpproces. Blijf elkaar opzoeken. Blijf elkaar inspireren. Samen tillen we een concept naar een hoger niveau en zorgen we voor vernieuwing waar we doelgroepen mee verrassen. Voorheen dachten we misschien dat bepaalde ervaringen alleen fysiek mogelijk waren, door de creatieve vindingrijkheid ontstaan nu ook online oplossingen. 

De komende tijd zullen we nog voor veel uitdagingen komen te staan en verlangen we misschien naar hoe het ooit was. We troosten ons met nostalgie, wat terug te zien zal zijn in designs. Maar laten we in deze tijd waarin veel mensen zich opgesloten en beperkt voelen in hun vrijheid, proberen extra naar elkaar om te kijken. Laten we merken humaniseren, waardoor het persoonlijker wordt en doelgroepen zich er beter mee kunnen identificeren. Laten we extra aandacht aan design van emoties schenken, extra aandacht voor elkaar en elkaar een extra handje helpen. En dan komen we sterker, met meer binding en saamhorigheid uit deze tijd die de geschiedenisboeken in gaat. Op deze manier komen we dichterbij elkaar!

Wil jij zien hoe Snip Snap on Social doelgroepen en merken dichter bij elkaar brengt in deze veranderende tijden? Bekijk dan onze campagne ‘Hier gebeurt ‘t’ voor Uitagenda Rotterdam, waarin we de Rotterdammers en de culturele sector een hart onder de riem steken en de liefde op straat verspreiden.

Dit artikel is geschreven door Harald, art director bij Snip Snap on Social.