9:16 video’s; waar moet je opletten?

30 januari 2023

Schrijver: Rosan Buis, cameravrouw & editor

Tegenwoordig is een 9:16 video heel normaal en iedereen maakt ze voor Reels, Shorts of TikTok. Dit omdat deze kanalen booming zijn, maar ook omdat je met een telefoon makkelijker 9:16 filmt dan 16:9. Je telefoon ligt namelijk net wat lekkerder in de hand. En als je iets wilt posten op sociaal media dan is het negen van de tien keer 9:16. Dat is gewoon mooier op je telefoon omdat het dan beeldvullend is.

Aangezien het telefoon gebruik steeds meer toeneemt, wordt verticaal filmen steeds normaler. Maar waar moet je opletten?

Verticaal filmen is even zoeken naar de juiste hoek omdat de ruimte rechts en links wegvalt. Een handige tip om je onderwerp goed in beeld te brengen is er niet te dicht op zitten. Zorg dat je ruimte heb tussen de camera en het onderwerp. Anders ziet het shot er al snel heel benauwd uit. Met de regel van derden is het verstandig om het beeld te verdelen in 9 gelijke vlakken. Op de meeste telefoons kun je bij de camera-instellingen een raster of grid inschakelen, deze legt de 9 gelijke vlakken over het beeld heen. Zorg dat een persoon, object of bijvoorbeeld dier, op een punt staat waar de lijnen elkaar doorkruisen. Dit levert vaak de beste beelden op. Let hierbij ook op de ‘safe zones’. Safe zones zijn de zone waar de comment balk staat op de volg knop.

Ik hoor je denken waarom kan je uit 16:9, geen 9:16 halen? De kwaliteit wordt dan simpel weg gewoon een stuk minder. Het kan wel, het is een snelle en makkelijke manier om van 16:9 van 9:16 te gaan. Wel is het zonde van je beeld als je gaat inzoomen in 16:9. Je haalt daarnaast ook een heel deel van je kader weg, wat wel bij het kader hoort. Als je gelijk in 9:16 filmt, pas je het beeld daarop aan dus let je op waar je het onderwerp wilt in je beeld.

Je moet dus goed voor jezelf nagaan wie is de doelgroep, waar wil je de video op delen en wat is het budget? Als je hierop de antwoorden hebt dan kan je bepalen in welk formaat je gaat filmen. Succes met filmen in 9:16, hier nog een leuke video met handige tips!

https://www.youtube.com/watch?v=vXeMJZVzlzA&t=32s&ab_channel=ParkerWalbeck