5 tips om je video’s search optimized te krijgen

9 juni 2022

Schrijver: Tessa Rijsterborgh

Je hebt veel geld én tijd aan je video besteed en daar is ie dan: dé perfecte video om trots op te zijn. Je post hem online, op het juiste kanaal, om de juiste tijd. Alles lijkt goed te gaan, maar toch valt het aantal views tegen…hoe kan dat?

Misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar naast de perfecte video moet je ook aan de achterkant het een en ander op orde hebben om die miljoenen views te krijgen. Dit heet video SEO: search engine optimization. Het optimaliseren van video’s, zodat deze beter worden gevonden in verschillende zoekmachines. Hieronder 5 tips om jouw video te optimaliseren.

Tip 1: Titel

Zorg voor een titel die relevant is voor de inhoud van de video, maar die ook de aandacht van de kijker trekt. Een goede SEO titel is kort. Denk hierbij aan maximaal 70 tekens. Voeg cijfers toe aan de titel. Dit zorgt voor een duidelijk overzicht van de inhoud van je video en dat het lezen van de titel makkelijk is. We worden steeds luier als het om lezen gaat. En blijkbaar trekken cijfers de aandacht.

Voeg ook een ‘power word’ toe aan je titel. Dit is eigenlijk een positief zelfstandig naamwoord om je titel kracht bij te zetten, maar het helpt ook om de aandacht van de kijker te trekken. Denk hierbij aan prachtig, fantastisch, waanzinnig, adembenemend, magisch, lekker, spectaculair, ongelooflijk of betoverend. Ga lekker los, maar één is genoeg.

En als laatste, maak gebruik van keywords in je titel en plaats deze vooraan. Je kan heel gemakkelijk populaire keywords vinden in de zoekwoordplanner van Google Ads. Zonder de juiste keywords kan het algoritme of zoekmachines niet vinden waar je video over gaat.

En nu denken jullie allemaal natuurlijk: ‘Ja en clickbait!’ Maar deze wil ik eigenlijk juist afraden. Het is natuurlijk een goede manier om de aandacht te trekken, maar op de lange termijn ga je hier juist kijkers mee verliezen, omdat je video’s niet waarmaken wat er in de titel wordt omschreven. Hierdoor komen de kijkers niet meer terug, dat zou zonde zijn natuurlijk.

Tip 2: Beschrijving

Als we eerlijk zijn, wie leest nu die videobeschrijving weleens? Nou, ik eigenlijk niet. Een pakkende titel is voor mij genoeg, maar een goede beschrijving van je video is dus wel belangrijk voor je SEO. De zoekmachines kunnen door een goede beschrijving de video beter rangschikken en zo komt de video tijdens het Googelen eerder naar boven dan andere video’s. In een goede beschrijving maak je gebruik van (ja, daar is ie weer…) keywords. Probeer hier gebruik te maken van Long Tail Keywords. Dit zijn zinnen van 4 of meer keywords. Zorg er daarnaast voor dat de eerste twee zinnen van je beschrijving de kern van je video beschrijven.

Tip 3: Ondertiteling

Door ondertiteling aan je video toe te voegen door middel van closed captions, kan Google hier weer gebruik van maken. Google pikt hier worden uit die je video beter vindbaar te maken. Ook maken we veel meer gebruik van Voice Search (zie je, weer die luiheid…) met Siri of Hey Google. Closed Captions is de ondertiteling die je bij het uploaden van je video los toevoegt via een SRT bestand. YouTube kan dit ook zelf genereren, maar het is beter om de closed captions zelf te schrijven (of te laten schrijven) dan dit door een computer te laten doen. Voor je het weet heeft je product opeens een andere naam in de ondertiteling. Trouwens, als je meerdere talen toevoegt, ben je ook nog goed vindbaar in het buitenland.

Tip 4: Google Key Moments

Deze term gaat hand in hand met Clip Structured Data. Door hoofdstukjes aan je video toe te voegen in de HTML code of op YouTube, laat Google direct het juiste fragment van een video zien. Dus als je bijvoorbeeld Googelt: hoe snij ik een avocado? Laat Google je vervolgens een video zien die al begint op 00:25 seconden, waar precies jouw vraag wordt beantwoord. Dit is wel wat ingewikkeld om zelf toe te passen, mocht je niet helemaal wegwijs zijn in de wereld van HTML. Maar via YouTube is het gelukkig niet heel moeilijk!

Tip 5: Thumbnail

De thumbnail en de titel zouden eigenlijk beiden bovenaan bij tip 1 moeten staan. Een goede thumbnail zorgt voor aandacht, zonder dat de zoeker nog maar iets heeft hoeven lezen. Het is het eerste waar de kijker naar kijkt in een lange lijst van video’s. Zorg daarom voor een opvallende thumbnail die de kijker overhaalt op jouw video te klikken. Het is eigenlijk de cover van een boek of het label van een fles wijn: ziet de cover er goed uit, dan zijn we eerder geneigd om het te kopen. Of in het geval van de video, om te bekijken. Zorg ervoor dat je thumbnail overeenkomt met de inhoud van de video. Gaan we weer even terug naar de zoekterm: Hoe snij ik een avocado? Dan zijn we eerder geneigd om op een video te klikken, waarbij je al een soort van sneak peak ziet van een avocado en een mes, want je weet dan bijna zeker dat je geholpen zult zijn met deze video.

Naast deze vijf tips zijn er nog veel meer tips te geven over het verbeteren van je SEO van je video. Hiervoor heb je wel wat achtergrond informatie nodig van HTML. Daarom heb ik er voor gekozen om 5 tips uit te zoeken waar iedereen gelijk mee aan de slag kan. Ook is het handig om van tevoren te bepalen waar je je SEO voor wilt optimaliseren. Wil je meer likes en brand awareness of kies je voor meer traffic naar je website? Voor beide opties zijn weer verschillende tips van toepassing.

Ik hoop dat we je met deze blog alvast een beetje op weg hebben geholpen! Succes!