5 tips om je vakantievideo's nóg mooier te maken!

23 augustus 2021

De zomervakantie is bijna voorbij, maar voor sommigen nog niet!

Voor sommigen betekent dit sinds een lange tijd weer naar het buitenland, anderen blijven deze zomer in eigen land, maar waar je ook bent: hoe leuk is het om een mooie samenvatting van de zomervakantie te hebben als film?

Natuurlijk zit je iPhone altijd in je tas, maar misschien neem je ook een systeemcamera of compact camera mee waar je ook mee kunt filmen, maar heb je geen idee hoe het werkt?

De gemakkelijkste manier is om je camera op “automatisch” te zetten, maar wil je weten wat ISO, witbalans, sluitertijd, diafragma en focus betekenen? Lees dan verder!

Stap 1 – ISO

Niet heel spannend, ik weet het, maar kort gezegd heeft ISO te maken met de gevoeligheid van de sensor. De sensor is het hart van de camera, daar wordt het beeld gevormd. De belangrijkste regel is: probeer de sensor op een zo laag mogelijke stand te houden. Hoe hoger de ISO, hoe korreliger het beeld. Je camera heeft licht nodig om een afbeelding te kunnen maken, dus zorg ervoor dat er voldoende licht beschikbaar is. Wil je filmen op dat ene leuke terrasje of mooie strandje in het (bijna) donker? Zet dan je ISO iets hoger!

Stap 2 – Witbalans

Vroeg in de ochtend ziet de wereld er een beetje blauw uit, bij zonsondergang heeft alles een warme gloed: de witbalans is een instelling op je camera, waarmee je de camera “vertelt” hoe kleuren moeten worden vastgelegd. Als je de “kleurtemperatuur” goed instelt, houd je rekening met de kleur van het licht. Elke lichtbron heeft een andere Kelvin-temperatuur, bijv. kaarslicht is 2600K en daglicht is 5600K. Op je camera heb je de mogelijkheid om dit handmatig in te stellen. Zo kun je zelf kijken bij welke temperatuur je de kleuren van je video realistisch vindt.

Stap 3 – Sluitertijd

De sluitertijd is de tijd dat de sluiter van de camera open is, zodat er licht op de camera sensor kan vallen. Eigenlijk betekent het hoe lang je camera bezig is met het maken van een beeld.

Wanneer je een lange sluitertijd gebruikt, belicht je je sensor langer. Het eerste grote effect ervan is bewegingsonscherpte. Als je sluitertijd lang is, zullen bewegende onderwerpen in je beelden wazig lijken. Het tegenovergestelde is een snelle sluitertijd, het effect is hier scherpte. Als deze sluiter te snel is, kunnen de beelden haperen en behoorlijk schokkend aanvoelen. Een gemiddelde sluitertijd is 50ste van een seconde die wordt geschreven 1/50.

Spelen met dit effect kan echt iets toevoegen aan je film en zorgen voor mooie shots!

Stap 4 – Diafragma

De diafragma is de opening in de lens, waar het licht doorheen komt. Je kunt dit vergelijken met je ogen: bij fel licht is je pupil kleiner, in het donker wordt je pupil groter. In de fotografie wordt de “pupil” van je lens “diafragma” genoemd. Je kunt het diafragma verkleinen of vergroten om meer of minder licht op de sensor te laten komen. De diafragma herken je aan een F-getal.

Wist je dat de diafragma ook alles te maken heeft met een mooie onscherpe achtergrond? Hoe lager het getal, hoe groter de opening in de lens, hoe onscherper je je achtergrond kunt krijgen!

Stap 5 – Focus

De laatste stap van het maken van een goed shot heeft alles te maken met focus. Eigenlijk is je vakantie bedoeld om even NIET te focussen, maar goed…

Je kunt er -door te spelen met de eerdere stappen- voor kiezen om alles in beeld scherp te houden, maar ook om alleen het onderwerp naar voren te halen. De achtergrond is dan onscherp en de persoon in de video springt eruit.

Waar je ook voor kiest; neem je tijd voor deze laatste stap en zorg ervoor dat het belangrijkste onderwerp in je video (of foto) scherp is.

Kortom, nu je begrijpt wat ISO, witbalans, sluitertijd, diafragma en focus betekenen, ben je klaar voor het handmatig instellen van je camera voor de mooiste shots.

Fijne vakantie!