5 inzichten waarmee je in 2023 scoort op sociale media

21 februari 2023

Schrijver: Sophie Mijnlieff, stagiaire communicatie

Sociale media zijn niet meer weg te denken uit het moderne medialandschap en staan volop in de belangstelling. Het aanbod wordt steeds rijker en vele platforms zijn uit geen enkele contentstrategie meer weg te denken. Om te achterhalen welke ontwikkelingen er gaande zijn in het Nederlandse landschap van sociale media, ben ik het Newcom Nationale Social Media Onderzoek 2023 ingedoken. In dit blog vind je de belangrijkste inzichten die je echt niet mag missen om te scoren in het social medialandschap anno 2023.

1. Let’s keep it social
We zijn met zijn allen meer dan ooit sociaal. Of nou ja, op sociale media dan. Het aantal gebruikers van social media onder 15 jaar en ouder is gegroeid naar 14,1 miljoen gebruikers. Met name TikTok en Instagram profiteren van deze groei in gebruikers.Het zal je vast niet ontgaan zijn dat het aantal beschikbare platforms vliegensvlug is wederom gestegen. De gemiddelde gebruiker gebruikt zo’n 4,4 platforms waarvan 2,4 dagelijks. En of we druk zijn om die allemaal bij te houden! In alle leeftijdsgroepen is men dagelijks 114 minuten actief op social media.

2. Krimpen zorgt voor minder loyaliteit
De NPS (net promoter score) is een tool die gebruikt wordt om de klantloyaliteit te meten, vaak op basis van de aanbevelingsbereidheid aan vrienden, familie of collega’s?’. Guess what?! Alleen WhatsApp laat een stijgende NPS zien. Facebook en Twitter moeten het daarentegen doen met een flinke daling. De redenen hiervoor zijn naar zeggen van ex-gebruikers dat ze andere platforms leuker vinden, omdat deze hen meer brengen en meer thuis laten voelen. En dat is slecht nieuws, want platforms met een negatieve NPS zijn vaak ook de platforms die gebruikers verliezen. Ook hier gaat het welbekende What’s in it for me dus weer op.

3. Jongeren bereiken? Weet waar je (niet) moet zijn!
Welke platformen jongeren weinig meer te bieden hebben, zijn Instagram en Facebook. Tieners in de leeftijd van 15 t/m 19 jaar haken op dagelijkse basis steeds meer af voor deze apps. Hiermee lijkt Facebook deze groep definitief kwijt te zijn. Jongeren lopen daarentegen wel warm voor Snapchat, TikTok en last but not least BeReal. Onder tieners en vroege twintigers heeft deze app een serieuze plaats in het dagelijkse sociale mediagebruik veroverd. BeReal weet gebruikers sterk actief te houden. Geen verrassing, gezien gebruikers van deze populaire app vaak zelf content plaatsen wanneer het weer tijd is om real te zijn. Say cheese!

4. Trust is key
Van alle media worden sociale media het meest gewantrouwd door Nederlanders. In het post-trust tijdperk waarin we leven, is het vertrouwen in sociale media van slechts 14% lager dan ooit. Met name Facebook, TikTok en Twitter moeten hieronder lijden. Als je met je content vertrouwen op wilt wekken, kun je het beste LinkedIn gebruiken. Dit platform komt het beste uit de bus met 54% van de gebruikers die veel vertrouwen hebben in het zakelijk platform, op de voet gevolgd door WhatsApp met 52%.

5. Video/streaming is hot & happening
Video/streaming is een groeiend segment binnen het sociale medialandschap. Hierbij is opvallend dat YouTube en TikTok hun positie hebben versterkt ten opzichte van Discord en Twitch. YouTube is wat minder dominant dan vorig jaar; TikTok is wat dichterbij gekomen. De entertainment-app groeit sterk qua gebruik en de gebruikers zijn een stuk actiever dan op YouTube. Voor TikTok is nog ruimte om te groeien, zeker nu het platform ook door de wat oudere doelgroepen omarmd wordt. Meer weten over welke trends je hierbij niet mag missen? Lees dan Jamie’s blogpost over de actuele trends om te scoren op deze app. 

De missie is duidelijk: vul je social accounts met waardevolle content op platformen die passen bij je intentie en je doelgroep. Are you ready of kun je nog wel wat hulp gebruiken? We denken graag met je mee zodat ook jij in 2023 op social media kan scoren met je contentstrategie!