3 content trends om rekening mee te houden

13 maart 2023

Schrijver: Britt van der Laan, social projectmanager

Ben je nog bezig met je contentstrategie voor 2023? Of ben je hem aan het aanscherpen? Deze blog van Britt helpt jou kritisch naar jouw eigen strategie te kijken. Speel jij bijvoorbeeld al in op de trends van 2023? Vandaag geef ik jou inspiratie over drie grote trends van 2023.

Zero-click-content
De algoritmes van social media prefereren steeds meer content zonder linkjes naar jouw eigen website. Ze willen gebruikers namelijk zoveel mogelijk op hun eigen platform houden. Zo kan je bijvoorbeeld bij Instagram ook nog steeds geen linkjes in de copy’s plaatsen waarmee gebruikers direct naar de desbetreffende pagina gaan. Youtube snijdt zelfs videobeschrijvingen af wanneer ze links bevatten.

Hoe maken we dan zero-click-content?
Zero-click-content bevat inhoud die waardevolle en opzichzelfstaande informatie biedt, zonder dat mensen op een link hoeven te klikken. Uiteraard kan het klikken op een link wel additief zijn, maar het moet niet verplicht zijn om de inhoud van de content te snappen.Deze content is gericht op het genereren van interactie. Hiermee kan je je merk goed laden en je naamsbekendheid vergroten.

Een nadeel van zero-click-content? Het meten van de effecten van deze content is wat lastiger. De KPI ‘volgers naar de website trekken’ vervalt hiermee. Anderzijds kan deze vorm van content zeker wel zorgen voor meer verkeerd op je website. Wanneer je content inspireert en vraagt naar meer, zullen de gebruikers alsnog naar jouw website gaan. Hierdoor zal je directe verkeer naar de website alsnog stijgen.

Meer entertainende content
Het is niks nieuws dat TikTok nog steeds aan het groeien is. Wat vooral interessant is, is dat TikTok zich voornamelijk profileert als een entertainment platform en niet perse als een social media kanaal. Een signaal dat mensen meer interesse hebben in entertainende content. Deze content is veelal korte video content. Zit je als bedrijf al op TikTok? Dan zijn we super blij. Nog niet? Dan is dit jaar echt je laatste kans, want het is nu echt wel bewezen dat hier toekomst ligt.

Ik begrijp natuurlijk wel dat je als merk serieus genomen wilt worden, dus maak geen content die niet bij je identiteit past om maar grappig te zijn. Probeer te experimenteren met humor en creativiteit. Weet je niet hoe? Dan brainstormen we graag met je mee.

Podcast
Ook afgelopen jaar bleef het aantal podcast luisteraars groeien. In 2022 waren er maar liefst 6,9 miljoen luisteraars. Dat is bijna de helft van alle Nederlanders boven de 18. Naast de hoeveelheid luisteraars is ook de intensiteit van het luisteren gestegen. Naar verwachting zal deze groei in 2023 alleen maar meer toenemen. Hierdoor is ook vanzelfsprekend dat we vaker zakelijke podcasts gaan tegenkomen.

Wist je dat uit een onderzoek is gebleken dat luisteraars hun relatie met de host van een podcast vaak omschrijven als persoonlijk en intiem? Niet zo gek, want nu we meer en langer podcast met elkaar luisteren is de kas dus groot dat je een hechte band opbouwt met je luisteraars. Je wordt als het ware onderdeel van iemands dagelijkse leven. Een podcast is ook een perfect hulpmiddel om de veelgestelde vragen van je luisteraars te beantwoorden. Waar wacht je dus nog op?

Drie trends waar jij dit jaar dus echt mee aan de slag kan. Speel je al in op deze trends? Dan kan je het misschien met deze blog weer even aanscherpen. Kan je nog wat hulp gebruiken bij het maken van een contentstrategie? Stuur ons dan een berichtje, wij helpen je graag!